Frederike Doeleman (autodidact) heeft vanaf de 80-iger jaren handgevormd keramisch werk gemaakt. Zij heeft bij verschillende keramisten gewerkt, alsook een aantal jaren bij Artibus (voorheen Academie voor beeldende kunsten) in Utrecht. Zij werkt met verschillende kleisoorten, en past verschillende decoratietechnieken toe (engobes, oxides, glazuren). Het werk wordt deels electrisch, deels raku gestookt. Vaak worden de keramische stukken gecombineerd met andere materialen, zoals lood, touw en ijzerdraad.

Aanvankelijk vindt zij haar inspiratie in universele thema’s (schoonheid, vrijheid/gevangenschap, zoektocht naar evenwicht), die zij aan de fantasie van de kijker overlaat. Zij gaat daarbij graag intuïef te werk. Zo zijn er in het verleden boot- en poortvormen ontstaan.

Ook zijn er objecten, geïnspireerd door de Japanse verpakkingskunst van kleine levenswaar, die meestal in bladeren verpakt wordt. Hieruit ontstond de serie Bladeren en Bundelen. Uit het thema ‘schuilplaatsen’ is de serie Nestschalen en Schaalnesten ontstaan: schaal- en komvormen die associaties oproepen met vogelnesten. Vanuit het thema ‘beweging’ transformeren de nestvormen tot waainesten. Hierbij wordt de keramiek gecombineerd met ijzerdraad. Uit het thema ‘schuilplaatsen’ is door associatie met insectennestjes en -holletjes de serie Gatenpot- en schaalvormen ontstaan.

Vanaf 2004 verblijft zij steeds vaker in Zuid-Frankrijk en sinds 2012 heeft zij haar vaste woonplaats en atelier in het departement de Gard.

In 2013 is zij zich steeds meer gaan toeleggen op werk op papier, grafische technieken, met name de monotypetechniek. De technieken heeft zij zich eigen gemaakt bij het atelier Le Garage van Bettina Kraemer in Saint-Ambroix. Zij werkt voornamelijk met drukinkten op oliebasis. Soms werkt zij in de monotype nog door met pen, potlood, pastelkrijt of verf. Haar eerste solo-expositie met dit werk vond plaats in 2016 in de Jardin Médiéval – een middeleeuwse kruidentuin met oude gebouwen – in het centrum van Uzès, Zuid-Frankrijk.

Ook voor het werk op papier is de natuur een belangrijke inspiratiebron: de schoonheid en voortzetting van het leven, verbeeld door de elementen (lucht, vuur, water en aarde), bomen en planten, dieren. Het ginkgoblad komt weer terug, evenals nestvormen. Daarnaast ontstaan er ook series met abstract werk, veelal geïnspireerd door grote kunstenaars als Mark Rothko en Pierre Soulages, ook door vormen in de natuur.